Sivut

maanantai 8. elokuuta 2011

Ja kysymys kuuluu, mikä ATC??

Luulen, että monen lukijan suu loksahtaa auki, että mitä nuo ATC-kortit ovat. Kopioin tähän alle, jokunen aikaa sitten tekemäni selvityksen ATC-korteista. ATC-kortteja tehdään jo useammalla paikkakunnalla Suomessakin, kannattaa kysellä paikallisisti askarteluliikkeistä, josko he tietäisivät oman paikkakuntasi ATC-korttteilijoita.

Lisäksi Amalialle on tulossa syksyn aikan sekä kotimainen, että ulkolainen ATC-vaihto, joten kannattaa pysyä kuulolla!

Mutta tässä siis:

Mitä on ATC? Artist(ic) Trading Card eli taiteilijoiden keräilykortit ovat yksittäisiä taideminiatyyrejä, jotka kulkevat kädestä käteen. Niitä ei voi ostaa eikä myydä, vaan niitä vaihdetaan tai lahjoitetaan.

Kortin voit tehdä piirtämällä, maalaamalla, leimaamalla tai miten vaan, vain mielikuvitus on rajana. Ainoa sääntö on, kortin tarkka koko 64 x 89mm (2,5 x 3,5 tuumaa). Kortti voi olla pysty- tai vaakakortti.

Kortin voit valmistaa melkein mille materiaalille tahansa, kartongille, metallille, kovalle kankaalle, muoville, lasille tai kalvolle. Valmis ATC-kortti ei saa kuitenkaan olla liian paksu, koska kortit on tarkoitus säilyttää muovitaskuissa. Usein kortit lähetetään yksittäisissa ATC-muovitaskuissa, se ei kuitenkaan ole pakollista.

Kortteja voi tehdä vain yhden. Jos kuitenkin teet useamman samanlaisen kortin, on kyse painoksesta, numeroi silloin kortit 1/5, 2/5 jne. Jos taas teet kortit yhteisen teeman mukaan, mutta kortit ovat kaikki erilaisia, on kyseessä sarja.

Ja muista, kortin taakse tulee laittaa seuraavat tiedot:
- tekijän nimi tai nimimerkki
- tekijän yhteystiedot
- päivämäärä
- kortin tai swapin nimi
sekä kortin numero.

On toivottavaa, että jokainen osallistuja lähettää korttinsa ennen annettua eräpäivää ja muutenkin noudattaa tarkasti annettuja ohjeita. Muutoin voi käydä niin, että saa “porttikiellon” tietyn swappi-emännän swappeihin.

On hyvän tavan mukaista lähettää swappiemännälle joku lahja esim. Ylimääräinen kortti tai erilaisia askartelutarvikkeita. Se ei kuitenkaan ole pakollista.

ATC:hen voit myös tutustua seuraavista linkeistä:

http://www.cedarseed.com/air/atc.html
http://www.moderngypsy.com/atc/
http://www.mailartist.com/kiyotei/atc/
http://www.youtube.com/watch?v=f9Jqj7TF2GY

Ja tässä muutama vaihdossa saatu kortti,



6 kommenttia:

  1. Kiitos Mira tästä päivityksestä, tää oli tosi hyvä. Minä olen pitkään kanssa miettinyt että mikä ihmeen ATC!

    VastaaPoista
  2. Ei mitään Elisa. Aina tulee turhaan puhuttua itselleen ihan itsestään selvistä asioista. Mutta aina kannattaa myös kysyä, jos eteen tulee jotain ihan uutta. Pyrin vastaamaan kaikkeen tietämykseni mukaan.

    VastaaPoista
  3. Minäkin olen jo pitkään ollut vähän ihmeissäni, joten kiitos tästä erittäin selventävästä infosta! :)

    VastaaPoista
  4. Lorainne, ATC-kortit on aivan mielettömän koukuttavia. Niissä ei yleensä ole mitään tarkkaa sääntöä, kunhan koko on tuon 64 x 89mm. Yleensä kortteja leimaillaan, mutta niitä voi tehdä myös muilla tekniikoilla. ATC-kortteihin on olemassa valmiita pohjia tai korttipohjan voi leikata itse. Kannattaa kokeilla myös vaihtoja!

    VastaaPoista
  5. ATC-korttien mittoina lienee helpompaa käyttää alkuperäistä 2,5 x 3,5 tuumaa, ainakin mikäli omistaa tuumaviivoittimen tai leikkurin jossa on tuumamitoitus. Näin kortit on helpompi leikata ja tulee varmasti oikean kokoiset, jolloi mahtuvat varmemmin keräilykorttitaskuihin jne.

    Ja kiva kun ATC-kortit tuntuvat taas olevan pinnalla, itsekin joskus niihin hurahdin mutta kummasti sitten ajan kanssa jäivät. Jos sitä taas joskus... :)

    VastaaPoista
  6. Kiitokset Ellikselle kommentista. Lisään tuonne tekstiin nuo tuumamitat myös. Mun asiakaskunnassa vaan on sen verran paljon senttejä mittaavia immeisiä, niin siksi olen alkanut kääntää mitat noin. Mutta toki on fiksua käyttää molempia mittayksiköitä.

    Ei muuta kuin ATC:t taas kehiin! Tää on tosi uutta ja ihmeellista monelle, joten eiköhän muutaman vuoden päästä saada oikein kunnon vaihdot pyörimään Suomessakin :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!