Sivut

tiistai 27. syyskuuta 2011

Mazebook: Työvaiheet kuvina

Ja kuten lupasin, tässä vielä työvaihekuvat Mazebookiin, jotka on tehnyt Maikko. Kiitokset Maikolle!


Tarvikkeet:
- 12x12 tuumainen paperi (eli 30,5 x 30,5 cm) sivuiksi
- kartonkia kansiin, esim. muropaketin pakkauspahvi
- paperia kansien koristeluun
- nauhaa albumin sitomiseen
- kaksipuoleista teippiä ja liimaa

Sisäsivupaperin ensimmäinen taittelu:
Perusohje lähtee liikkeelle 12x12 tuumaisesta (eli 30,5 x 30,5 cm kokoisesta) paperista, joka kestää taittelua. Mutta ohjetta voi toki soveltaa erikokoisiinkin papereihin. Käytä kaksipuoleista tai molemmilta puolilta värillistä paperia, mikäli haluat tehdä myös taitettuja taskuja.
Paperi taitellaan puoliksi ja puolikkaat vielä puoliksi. Sama toistetaan vielä toiseen suuntaan eli tehdään neljä taitosuraa molempiin suuntiin. Lopputuloksena on 4 x 4 ruudukko, jonka yksittäinen ruutu on kooltaan 3 x 3 tuumaa.

Vaihtoehtoisesti voit käyttää taitosten tekemiseen paperileikkurin nuuttausterää, mikäli paperi on tarpeeksi vahvaa. Tee tällöin taitokset 3 tuuman välein.

Sisäsivupaperin leikkaaminen:
Leikkaa sivut saksilla tai paperileikkurilla (kuvaan piirrettyjen viivojen kohdalta) M-kirjaimen malliseksi.


Paperin taittelu sivuiksi:
Laita paperi pöydälle oikea puoli alaspäin. Aloita taittelu vasemmasta alakulmasta. Taita ensin paperin oikeat puolet vastakkain kahden ensimmäisen ruudun osalta. Jatka samalla tavalla loppuun saakka. Huomaa: kuvassa paperin valkoinen sisäpuoli on koko ajan taitosten edetessä näkyvissä ja värillinen puoli on alaspäin. Jos käytät kaksipuolesta paperia, mieti ensin kumman puolen haluat jäävän näkyviin. Lopputuloksena on haitarimallinen albumi.

Tässä vaiheessa voit miettiä sisältöä ja teipata sivuista kiinni joko kaikki avoinaiset reunat (eli taustapuolet kiinni toisiinsa) tai jättää osan reunoista auki tageja tai taitoksia varten.

Kansien valmistus:
Leikkaa kansia varten kartongista vähän sivuja isommat palat (8x8 cm) ja päällystyspaperista vielä kartonkia isommat palat (11 cm). Leikkaa kulmista palat pois päällystämistä helpottamaan, mutta älä leikkaa ihan kartonkiin saakka, jotta lopputuloksesta tulee siisti. Kiinnitä päällystyspaperi kartonkiin kaksipuoleisella teipillä (tai liimalla ja laita painumaan painon alle). 

Kiinnitä nauha kansien sisäpuolelle keskikohtaan siten, että kansien väliin jää noin 1 cm rako. Laita nauha oikea puoli alaspäin. Mittaa nauhasta riittävän pitkä, jotta saat solmittua albumin kiinni rusetille. Tai mittaa vielä pidempi nauha, mikäli haluat kierittää nauhan muutaman kerran albumin ympäri! Ilman solmittavaa nauhaa albumi ei pysy kunnolla kiinni, joten sen laittaminen on suositeltavaa.

Sivujen kiinnittäminen kansiin:
Kiinnitä sisäsivut kansiin ensimmäisestä ja viimeisestä sivusta liimalla tai vahvalla, kaksipuoleisella teipillä.

 Albumi on valmis täytettäväksi!

1 kommentti:

Kiitos kommentistasi!