Sivut

maanantai 17. helmikuuta 2014

Rakkaudesta saksiin ja pieni saksi-arvonta

 Askartelu on välillä välineurheilua. Ja ensimmäinen paljastus on, ja itsekin myönnän, että kotoa ja työhuoneelta löytyy jos jonkunnäköistä vempainta, on veivattavaa, on rullattavaa, on työnnettävää sekä painettavaa. Johdolla ja ilman, muistikortilla, näytöllä sekä ladattavalla kortilla. Toinen paljastus, myönnän myös sen, että viime aikoina olen eniten käyttänyt sitä askarteluvälineistä jalointa, eli saksia. Mitä muuta tarvitsetkaan askarteluun kuin sakset? No et muuta, niin pääset aika monessa lajissa alkuun. Skräppäys, neuletyöt, virkkaus, helmityöt ja tuunaukset. Lasten, aikuisten, vanhusten tai kehitysvammaisten parissa, aina on yksi väline ylitse muiden. SAKSET.
Kolmas paljastus. Myönnän, olen saksifriikki. Pelkästään askartelukopperostani löytyy ainakin kymmenet sakset. Valkoiset, turkoosit, punaiset (kirkkaat, joulun sekä kuviolliset), on kolmet muumi-sakset sekä ainakin yhdet teflon-pintaiset. Sakset valitse fiiliksen mukaan, välillä myös teeman. Askartelussa käytän yleensä Fiskarsin Avanti-sarjan yleissaksia, joita löytyy useissa eri väreissä ja kuoseissa.

Ensimmäisen ammattini (ompelija) puolesta hankittuna on ompelukäyttöön aivan täydelliset Classic-sarjan kangassakset sekä ohuiden kankaiden sekä vuorisilkkien huolitteluun sopivat sik-sak-sakset.

Ja sitten on kategoria, kahta en vaihda. Toinen on kaikkeen näppärään, pieneenkin kurviin kääntyvät lyhyt teräiset, isoilla ja pehmustetuilla kädensijoilla varustetut Mikro-tip-sakset. Ja toinen on, huippunäppärät kääntösakset, joita minulla on useassa eri värissä. Niitä roikkuu helminauhassa kaulassa, auton avaimissa sekä aina yhdet käsilaukussa (matkasivat muuten kerran käsimatkatavaroissa myös lentokoneessa). Niillä on leikattu virkkaustöiden langanpätkiä, Tutteli-purkkeja liikkuvassa autossa ja ruokapakkauksia telttareissuilla.

TÄMÄ EI OLE MAINOS,
ei maksettu mainospläjäys
vaan ihan vaan kahdella sanalla,
RAKKAUDESTA SAKSIIN :)

Ja tähän loppuun vielä kysymys,
MIKÄ ON SINUN LEMPPARI TYÖVÄLINEESI?
Kommentoi tähän postaukseen 28.2.2014 klo 22 mennessä.
Arvon kaikkien kommentoineiden kesken saksisetin.
(Samat, jotka näkyy alimmaisen kuvan alimmaisena, nuo kirjavat)

Eikun saksimaan!

- terkuin Mira

81 kommenttia:

 1. Tottahan se on, että sakset ovat se tärkein ja eniten käytössä oleva minullakin, vaikkei vara olekkaan hankkia erilaisia. Heti tilana tulee pinsetit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saksia tulee kyllä käytettyä päivittäin. Ja voin kertoa, että ihan kaikki mun saksista ei ole itse hankittuja... Olen saanut niitä mm. Fiskarsilta joululahjaksi, kun tein heille töitä. Mutta, olen kyllä jokuset itsekin ostanut :)

   Poista
 2. Kyllähän ne sakset on tärkeimmät, ilman niitä en tulisi toimeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mia, en minäkään. Olen jopa alkanut leikkaamaan skräppäyspaperit ja valokuvat saksilla, kun en jaksa kaivaa paperileikkuria tavarakasan alta :)

   Poista
 3. Minullakin on paljon saksia. Kaikenlaisiin hommiin on omansa. Olen myös tosi tarkka saksistani. Ompelunihmisenä on sinne hommiin monenlaisia ja askarteluihin omat sakset. Teräväkärkisiä, pieniä saksia rakastan! Ja toisaalta myös niitä isoimipia ja tukevimpia kangassaksiani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat, ompelusaksiin ei koske kukaan muu kuin minä. Muutkin askartelusakset on tarkoin varjeltu, ettei niihin tule mitään rosoja. Poikaipanoilla on sitten omansa ja kotikokilla (mieheni) myös :)

   Poista
 4. Taidan olla samaa mieltä parin aikaisemman vastaajan kanssa. Ainakin tällä hetkellä lyö tyhjää, että mitä muuta se voisi olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se vaan niin on, että kaikenlaista leikkuria sitä ihminen voi omistaa, mutta sakset kulkevat mukana kaikkialla!

   Poista
  2. Tärkein askarteluvälineeni on piikki. Ilman sitä ei onnistu mikään. Sakset ovat hyvänä kakkosena.

   Poista
 5. Sakset ovat kyllä yksi tärkeimmistä, ja kauniit sakset toden totta ilahduttavat. Viimeisin saksihankintani on Fiskarsin paperisakset sarjasta Inspiration Seaflower, valkoiset, joissa on sinisiä ikään kuin aallonroiskeita, ja niihin on aina ilo tarttua! Leimasimet ja kuumailmapuhallin ovat kyllä myös tiuhaan käytössäni, ja tietysti hyvät kynät. Vaikea nimetä yhtä kaikkein tarpeellisinta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, leimasimet ja tuo kyseinen puhallin tulevat kyllä hyvinä perässä, mutta ilman saksia ei pärjäisi.

   Poista
 6. Kaikenmoiset leikkurit ja lävistäjät, joilla saa paperista syntymään ihmeitä, ovat lähellä sydäntäni. Mutta kyllä ne kaikkein tärkeimmät työvälineet ovat kuitenkin sakset. Lähellä Fiskarsia asuvana ja Fiskarsin museossa työskelleenä ei voi kuin kehua Fiskarsin saksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, samaa mieltä olen! Monenlaisia malleja, merkkejä ja kaikenlaisia rouskuja on käsissä ollut, mutta Fiskarsit on YKKÖSET!! :)

   Poista
 7. Fiskarsin sakset, pakko myöntää. Muut tulevat perässä. Itse asiassa mietin tätä muutama päivä sitten, eikä silloin tullut ekana mieleen sakset. Nyt kun miettii uudestaan, nehän on aina käytössä, teki mitä kortteja tahansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, usein vastaus löytyy lähempää kuin uskoisikaan. "Hei askartelija, mitä ottaisit mukaan autiolle saarelle?" - Sakset, Fiskarsin sakset. :)

   Poista
 8. No saksethan ne tärkeimmät, aika monet niitä on...kynsisaksista isompiin...kangassaksiin, siksaksaksetkin omistan, Timpan sakset askartelun ykköset. Yritin laskea...ainakin kahdeksat, mutta ei noin hienon värisiä mitkä olisi mahdollisuus voittaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta. Sakset ne vaan on aina käytössä. Minullakin oli Timpat. Vaan ei ole enää, kun kerran lainasin jollekin poikaipanoista ja sille tielleen jäivät.

   Poista
 9. kyllä ne taitaa sakset olla. eihän mistään tule mitään ilman niitä. juuri hankin itselleni sellaiset oikein pienet ja teräväkärkiset, hyvät askartelujutuissa

  VastaaPoista
 10. Kyllä se vastaus minullakin taitaa olla sama eli sakset. Niitä ilman en tulisi toimeen.

  VastaaPoista
 11. Sakset ovat minullakin lempparityöväline. Mukana arvonnassa :)
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Minunkin on myönnettävä, että sakset ovat tärkeimmät! Omat lempisakseni ovat tylsännäköiset, pienet, mustat, kumikahvaiset, mutta niin hyvät! Teräväkärkiset ja terävät! Käytän niitä jatkuvasti. Ostin ne n. 7 vuotta sitten eräästä tavaratalosta kangasosastolta asuessani Cambridgessa Englannissa ja ne maksoivat £5 (n. 6,5e). Muistan ajatelleeni, että olivat kalliit sakset. Ovat kyllä olleet hintansa arvoiset moneen kertaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös ole kumma juttu, tuo pieni, mutta niin tärkeä tavara ja aina niin tarpeellinen. Ja hienoa, että saksesi ovat vuosien mittaan hintansa hankkineet.

   Poista
 13. Voi että kun kiva & osuva kirjoitus, ja samaistun täysin! Saksethan ne ovat, lempi- ja tärkein työkaluni. Ja ne pakkaisin mukaan autiolle saarellekin :) Ilmeisesti myös "joku muu" täällä kotona on samaa mieltä, koska johonkin kaikki sakset aina myös katoavat? :D Kaupasta uusia saksipareja tarttuu mukaan silloin tällöin (nykyään myös lastensaksia) - ja silti niitä ei tunnu olevan koskaan liikaa?! Tällä hetkellä lempparina (askarteluunkin) on Fiskarsin pikkuiset kaarevat himpun teräväkärkiset kynsisakset = jotenkin vaan täydellisen kokoiset ja toistaiseksi pysyneet tallessakin ^_^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva ja kiitos kun tykkäsit kirjoituksesta! Omat sakset tosiaan on hyvä piilottaa muilta perheenjäseniltä, että löytyvät aina kun tarve iskee :)

   Poista
 14. Mulla on auton avaimissa just sellaiset pienen kokoontaitettavat sakset. Ne tulee aina joka paikkaan mukaan <3 myös lennolle :)

  VastaaPoista
 15. Mulla on auton avaimissa just sellaiset pienen kokoontaitettavat sakset. Ne tulee aina joka paikkaan mukaan <3 myös lennolle :)

  VastaaPoista
 16. Tietysti sakset ovat ykköset, tokana tulee BigShot-leikkuri. Juuri leikkelin kortteja varten <3 Fiskarsin Avanti-sarjan <3 saksilla <3 BigShottiin sopivan levyisiä kartonkeja. 15 korttia sain aikaiseksi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, eihän se BigShotin käyttökään onnistuisi ilman hyviä saksia.

   Poista
 17. Sakset .Mulla on niitä niin vähän .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti onni suosii ja saisit ainakin kahdet lisää :)

   Poista
 18. Pikkusaksia tulee käytettyä varmasti eniten, mutta suosikkini on silti teippikone.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teippikonetta en olekaan käyttänyt, sitä olisikin kokeiltava joskus. Sakset toimii silti aina :)

   Poista
 19. No, eiköhän ne ole ne sakset. Tosin vanhana asemoijana/painonpinnanvalmistajana veitsikin on kyllä kelpo väline.
  T. Mervi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veitsi on kyllä myös allekirjoittaneella usein käytössä, muttei ihan niin usein kuin sakset.

   Poista
 20. Nyt kun oikein rupesin miettimään, niin kyllä niitä saksia tulee käytettyä joka projektissa. En keksi mitään muuta välinettä mikä olisi kaikessa mukana. Eli kyllä, sakset!

  VastaaPoista
 21. Sakset toki menee kaiken edelle, itselläni myös monenlaista leikkuria ja vempainta, mutta askarrellessa silti tulee eniten leikattua Fiskarsin kuviosaksilla joiden jälki on hieman repimistä muistuttava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuviosakset on myös jees, itse tulee käytettyä ihan liian vähän... Täytyypä ottaa taas käyttöön.

   Poista
 22. Sakset ovat tärkeimmät. Löytyy isompia ja pienempiä saksia ja aina ne on hukassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokoontaittuvat kaulanauhaan ja askartelusakset narulla askartelupöytään kiinni, eiköhän ala löytymään :)

   Poista
 23. No kyllä ne sakset ovat, ilman muuta. Eri tarkoituksiin omansa :)
  Anneli
  anne.li34(at)outlook.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin järkevää. Ainakaan keittiösaksia ei kannata napata askarteluihin.

   Poista
 24. Kuudettoista sakset löytyy täältä askarteluhuoneesta ja sitten keittiöstä loput. En muuten olisi uskonut, mutta laskin. Ja jos löytyy jotkut kauniit vähän erilaiset sakset, eikun mukaan taas. Ei kai sitä muuta tarvitsisikaan kuin sakset. Onneksi mies osaa niitä teroitella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei voi olla, mulla varmaan on liki sama määrä saksia, en edes ole laskenut. Ja siihen vielä päälle lasten sekä keittiö, onhan niitä siis :)

   Poista
 25. No kyllä ne Fiskars'in pienet keltakahvaiset sakset, jotka joskus muinoin ostin ristipisto- ja kirjontahommia varten, vieläkin terävät, vaikka paperia ja liimateippejä on leikelty vuosia. Toinen, melkein yhtä tärkeä kohmelosormiselle on hyvä pinsetit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiskarsit ne kestää vuodesta toiseen, ei siis kannata muihin vaihtaa.

   Poista
 26. saksia käyttää tietenkin eniten mutta hommasin aika vasta semmoiset askartelupihdit ja olen löytänyt niille vaikka mitä käyttöä! immeee@luukku.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihdit on myös kätevät monessa askartelussa. Myönnän, semmoisetkin löytyy askartelupöudän ääreltä käden ulottuvilta.

   Poista
 27. Muutamat erilaiset sakset täytyy omistaa, mutta eniten käytän ehkä kuitenkin lyijykynää. Olkoon se lempparini siis. Ekaa kertaa eksyin blogiisi ja näyttääpä mielenkiintoiselta. Liityin samantien lukijaksikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että löysit blogiin ja että liityit lukijaksi. Lyijykynäkin on kyllä tarpeellinen ja usein käytössä sekin :)

   Poista
 28. sakset,metalliviivotin ja paperiveitsi on ne minun tärkeimmät joka kortissa tarvittavat välineet:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne nuo välineet on ahkerimmin käytössä myös allekirjoittaneella.

   Poista
 29. Hei Mira. Pistitpä pahan...piti ihan miettiä. Eipäs, kun Fiskarsin leikkuri on paras! Sillä olen ihan onneton leikkaamaan mitään suoraan saksilla, vaikka sitten olisinkin viivaimella mitannu ja kynällä merkannu. Laiskana ihmisenä siis leikkuri....
  Mutta kun ajattelin vähän pitempään niin....saksiahan sitä tarvitsen minäkin eniten, kun esim. käytän paljon Bilteman kaksipuoleista leveätä teippiä, josta saksin sopivan kokoisia palasia kulloisenkin askartelun aikana. P.S. Hulluinta, mitä perinteisillä Fiskarsin saksilla oon leikannu, niin takapihani nurmikon trimmaus, ennen kuin hankin siimaleikkurin. Meikä oli aika monena kesänä pylly pystyssä leikkaamassa ruohonleikkuun jälkeen niitä tupsukoita ja seinän vierustoja puhtaaksi.;) -Raili-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös ole paha juttu tämä :) Se kovin riippuu, mistä kantilta tätä askartelua katselee, mutta jos tekee vähän kaikenlaista, niin saksethan ne :) Ainakin minulla.

   Poista
 30. Fiskarsin saksia löytyy useat. Taloussaksia, perussaksia, kynsisaksia jne. Päivittäin tarvitsen hyviä ja laadukkaita saksia! =)

  VastaaPoista
 31. Fiskarsin paperileikkuri on ehkä käytetyin minulla.....hyvänä kakkosena tulee ne sakset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leikkuria käytän minäkin paljon, mutta kun noita saksia tulee käytettyä myös virkkauksen ja neulonnan yhteydessä, niin menevät kyllä leikkurin edelle.

   Poista
 32. juuri tällä hetkellä retrokukka-leikkurit (ek success), mutta noin yleisesti Fiskarsin paperileikkuri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkaleikkuritkin on ihania! Nyt vielä kun kevät koputtaa ovelle, täytyykin kaivaa esille ja ottaa käyttöön :)

   Poista
 33. Ilman saksia ei kyllä pärjää, se on selvä. Just eilen koitin teroitella omiani, kun epähuomiossa leikkasin paperia, jonka kulmassa sattuikin olemaan niitti. Ruma kolo tuli fiskarseihini, eikä niistä tainnut tulla teroittelun jälkeenkään enää entisen veroisia. :( Joten toivottavasti arpaonni suosii... ;)
  Toinen, josta en luovu, on kaksipuoleinen teippi. Olen totaalisen kyllästynyt sotkemaan liiman kanssa kortteja askarrellassani ja hyvällä teipillä saa kyllä kiinnitettyä melkein mitä vain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kurjuus, nuo metalliset yllärit eivät tee hyvää saksille. Ja olen vähän samaa mieltä, että teroitetut sakset eivät ole enää ihan entisensä, toki kannattaa vaikka kokeilla Fiskarsin saksien teroitinta, sillä olen saanut sakset melko hyvään kuntoon.

   Poista
 34. Tämä on vaikeata. Paperileikkuria käytän ehkä enemmän kuin saksia (kun teipit repäistään käsin). Mutta ilman saksia ei voi tulla toimeen vaikkapa nauhojen kanssa. Kolmikkoon toki pitää pistää BigShot.

  (Ja noi kukkasakset ovat ihanat, mulla on sellaisetkin :D)

  VastaaPoista
 35. Kyllä ne sakset on vaan tärkeimmät. Eri käyttötarkoituksiin niitä löytyy. Olisipa kiva saada tuollaiset kukkasakset! t. Leena

  VastaaPoista
 36. Saksethan ne on tärkeimmät, ilman niitä ei mikään muotoudu.

  VastaaPoista
 37. Kyllä sakset on ykkösenä. Taina M

  VastaaPoista
 38. Eiköhän ne sakset ole ne hyödyllisimmät lähes joka tekemiseen.
  riiko86 ät netti.fi

  VastaaPoista
 39. Kyllä munkin täytyy myöntää, että lähes kaikessa tekemisessä saksia tarvitaan, mutta ehdottomana ykkösenä on erilaiset paperit! heidi79.suomi ätsuomi24.fi

  VastaaPoista
 40. Jos ei saksia lasketa tärkeimmiksi ja lemppareiksi niin ehdottomasti sukkapuikot ovat lempparini!
  ailin@wippies.fi

  VastaaPoista
 41. Kyllä ne on sakset, tärkeät päivittäin tarvittavat työvälineet. Saksisetti olisi oikein mieleinen...
  minnapo1(at)gmail.com

  VastaaPoista
 42. Kyllä sakset ovat tärkeimmät, vaikka joskus koruaskartelussa sivuleikkurikin oli kullanarvoinen :)
  miia-miianblogi(at)suomi24.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja siis osoite selvyyden vuoksi on miianblogi(at)suomi24.fi :D

   Poista
 43. Pienet sakset ovat käytössä eniten ja toisena erilaiset lävistäjät.

  Lotta

  VastaaPoista
 44. Saako pikkusiskoa tituleerata tässä kohtaa "työvälineeksi"?! :D Järde kun on aivan korvaamaton, mitä tulee leimakuvien värittämiseen, kuvien piirtämiseen, leikkurissa paperin paikoillaanpitämiseen, 3D-tarrojen paperien irroitteluun jne. jne.

  Noh, jos pikkusisko ei käy työvälineestä, pitää ykköseksi varmaankin nimetä sakset - Fiskarssit tietenkin(, vaikka ei mullekaan tästä mainoksesta mitään maksettu ;P). Totuus vain on, että jos kaikki paperit pitäisi repiä omin käsin, näyttäisivät kortit aikalailla erilaisilta.

  - Örni

  VastaaPoista
 45. Komppaan jo kaikkia edellä kommentoineita; sakset ne taitaa tosiaankin tärkeimmät olla:)
  Päivittäisessä askartelukäytössä kolmet Fiskarsin ja yhdet Timpan :)

  VastaaPoista
 46. Sakset on ykköset ja hyvänä kakkosena tulee paperileikuri :) Oi vitsit miten käteviltä näyttää nuo kääntösakset! En oo tommosiin ennemmin törmännytkään.

  VastaaPoista
 47. Sakset ja neulepuikot. :) ann85@luukku.com

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!