Sivut

perjantai 14. toukokuuta 2010

Mikä ihmeen ATC?

Mitä on ATC? Artist(ic) Trading Card eli taiteilijoiden keräilykortit ovat yksittäisiä taideminiatyyrejä, jotka kulkevat kädestä käteen. Niitä ei voi ostaa eikä myydä, vaan niitä vaihdetaan tai lahjoitetaan.

Kortin voit tehdä piirtämällä, maalaamalla, leimaamalla tai miten vaan, vain mielikuvitus on rajana. Ainoa sääntö on, kortin tarkka koko 64 x 89mm. Kortti voi olla pysty- tai vaakakortti.

Kortin voit valmistaa melkein mille materiaalille tahansa, kartongille, metallille, kovalle kankaalle, muoville, lasille tai kalvolle. Valmis ATC-kortti ei saa kuitenkaan olla liian paksu, koska kortit on tarkoitus säilyttää muovitaskuissa. Usein kortit lähetetään yksittäisissa ATC-muovitaskuissa, se ei kuitenkaan ole pakollista.

Kortteja voi tehdä vain yhden. Jos kuitenkin teet useamman samanlaisen kortin, on kyse painoksesta, numeroi silloin kortit 1/5, 2/5 jne. Jos taas teet kortit yhteisen teeman mukaan, mutta kortit ovat kaikki erilaisia, on kyseessä sarja.

Ja muista, kortin taakse tulee laittaa seuraavat tiedot:
- tekijän nimi tai nimimerkki
- tekijän yhteystiedot
- päivämäärä
- kortin tai swapin nimi
sekä kortin numero.

On toivottavaa, että jokainen osallistuja lähettää korttinsa ennen annettua eräpäivää ja muutenkin noudattaa tarkasti annettuja ohjeita. Muutoin voi käydä niin, että saa “porttikiellon” tietyn swappi-emännän swappeihin.

On hyvän tavan mukaista lähettää swappiemännälle joku lahja esim. Ylimääräinen kortti tai erilaisia askartelutarvikkeita. Se ei kuitenkaan ole pakollista.

ATC:hen voit myös tutustua seuraavista linkeistä:

http://www.cedarseed.com/air/atc.html
http://www.moderngypsy.com/atc/
http://www.mailartist.com/kiyotei/atc/
http://www.youtube.com/watch?v=f9Jqj7TF2GY

Ja tässä muutama vaihdossa saatu kortti,

2 kommenttia:

 1. Vielä jäi mietityttämään tuo korttien numeroiminen. Eli eikö uniikkeja kortteja numeroida mitenkään? Ja noissa ATC vaihdoissako voi käyttää ainoastaan uniikkeja kortteja, vai voiko esim. sarjan yhtä korttia käyttää? Jos haluaa tehdä uusintapainoksen jostain kortista, niin miten ne numeroidaan ja nimetään? Entääs miten sarjakortit numeroidaan? Entäs jos haluaa tehdä uusintasarjan niistä, miten sitten? Tulipas nyt iso liuta kysymyksiä. Pahoittelut.

  VastaaPoista
 2. Toki uniikit kortitkin numeroidaan. Ne on aina 1/1.

  Tottakai voi käyttää vaihdoissa ihan mitä kortteja vaan (ellei vaihdon säännöissä ole sitten erikseen kielletty)

  Jos tekee esim. viiden kortin sarjan ja myöhemmin samanlaisen sarjan, numerointia vain jatketaan (esim. 5/10... 10/10.)

  ATC-kortteja tehdessä kannattaa käyttää mielikuvitusta ja tehdä aina uudenlaisia sarjoja, näin ei tule uudelleen numeroinninkaan kanssa ongelmia. Tärkeää on tehdä kauniita, pikkuisia taide-teoksia, joko yksittäin tai pienissä sarjoissa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!