Sivut

torstai 13. lokakuuta 2011

Kutistemuovi-askartelua

Kutistemuovi on jo pitkään ollut mun mielestä todella kiinnostava materiaali, se sopii keveytensä ansiosta hyvin kortteihin, skräppäykseen, koruihin yms. Kutistemuovi on materiaali, joka kuumennettaessa kutistuu noin noin neljäsosaan alkuperäisestä koosta. Kuumentamisen voi tehdä kuumailmapuhaltimella tai kotiuunissa noin 175 asteessa noin minuutin ajan.

Kutistemuovia voi leimailla permanent-musteilla. Hyvin kutistemuovissa pysyvät mm. Brilliance- sekä StazOn- musteet. Kuviot voi värittää permanent-tusseilla, Copic tai ProMarker tai sitten puuväreillä, joita olen käyttänyt paljon mm. lasten kanssa.

Riikka on innostunut kanssa kutistemuovia testailemaan ja hänen käsissään on syntynyt jo mm. koruja sekä avaimenperiä. Tässä kuvia hauskoista sienikorviksista:Leimaile kutistemuovin pintaan haluamiasi kuvioita. Voit tehdä kuvioita taustaleimasimilla, väritettävillä leimasimilla tai voit itse piirtää tai värittää kuvioita kutistemuovin pintaan. Kuviointi kannattaa tehdä kutistemuovin karhealle puolelle.


Jos haluat muokata, leikata, stanssata tai tehdä kutistemuoviin reikiä, täytyy se tehdä ennen kuumentamista. Kutistemuovia voi leikata saksilla, leikata kuvioita kuvioleikkurilla tai stanssata esim. BigShotilla. Kun muovi on kuumennettu, ei sitä voi enää juurikaan muokata.

Tässä alla jo kutistettuja töitä:


Kutistemuovia voi myös "sulattaa" päällekkäin, kuten alla olevat hämähäkki-korvikset. Asettele haluamasi kutistemuovi-kuviot uuniin päällekkäin, ne sulavat uunissa kiinni toisiinsa.


Tässä vielä Riikan ottama kuvasarja siitä, mitä kutistemuoville tapahtuu uunissa. Ja siitä mitä siellä tapahtuu, ei kannata säikähtää, koska muovi kipristyy, käpristyy ja palaa takaisin suoraksi, ja sitten työ onkin valmis.

Vinkki: Kutistemuovi-askartelu sopii erinomaisesti myös esim. ohjelmaksi lasten synttäreille. Meillä on kutistemuovia ollut ohjelmassa kaksillakin synttäreillä, ja omia taideteoksiaan muoville ovat tehneet mummit, kummit sekä juhlien pienimmätkin juhlijat.

Olen leikannut kutistemuoviarkin neljään osaan ja reijittänyt arkit valmiiksi. Juhlijat ovat saaneet puuvärikynillä piirtää palasille omat kuvionsa, sitten paistanut työt uunissa ja kiinnittänyt niihin kännykkäkorulenkit. Ja voin sanoa, että kotiin on lähtenyt hymynaamaisia askartelijoita omien askarteluidensa kanssa.

Ja kaiken lisäksi poikien synttäreillä on ollut hiljainen, askarteluntäyteinen ohjelmatuokio, joka on rauhoittanut isonkin lauman juhlijoita :)

3 kommenttia:

 1. Tein yhel kurssil noit

  VastaaPoista
 2. Tarttuuko tavallinen puuvärikynä kutistemuoviin hyvin? Näkyy kirkkaana lopputuloksessa siis?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pia! Jos käytössäsi on kutistemuovi, jossa toinen puoli on mattainen, siihen tarttuu oikein hyvin puuvärikynät ja väri on kirkas (tummat värit saattavat tummua melkein mustaksi). Kiiltävälle muovipinnalle sitten käyttöön permanent-tussit. Kannattaa kokeilla!

   Poista

Kiitos kommentistasi!